Korean Skincare: Киселини

by - 9:07



Здравейте, момичета!

Темата за киселините е изключително важна и затова реших, че заслужават отделна (макар и кратка) публикация. Все пак става въпрос за продукти, които могат да бъдат изключително полезни ако се използват правилно и изключително вредни използвани грешно.

Ако ще включваме киселини в рутината си трябва да започнем подготовката отдалеч – желателно е почистващият ни продукт да е с ниско pH, както и тоникът да е ребалансиращ pH-то.

Киселините, които ще разгледаме днес са AHA и BHA.

Алфа хидрокси киселините (AHA), които най-често се използват в козметиката са гликоловата и млечната киселини. Те "отпушват" порите, стимулират производството на колаген, намаляват фините линии и помагат за заличаването на пигментации и белези. Гликоловата киселина има по-малка молекула от млечната, т.е прониква в кожата много бързо, което от своя страна може да доведе до раздразнение на кожата. Млечната има голяма молекула, която прониква по-бавно и е по-нежна от гликоловата киселина. И двата вида киселини имат хидратиращи свойства, значи с тях можете да освежите тена на кожата си, да се борите с признаците на стареенето и хиперпигментацията и освен това да запазите хидробаланса на кожата си. AHA киселини са още винената, бадемовата, лимонената и ябълчeната. 


Често използвана бета хидрокси киселина (BHA) е салициловата. Тя е страхотна за мазна кожа или такава предразположена към акне, понеже има противовъзпалителни и антибактериални свойства, но не трябва да се прекалява с нея тъй като може да изсуши кожата. 

COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid – подходящ при акне, черни и бели точки, фини линии, загрубяла кожа. Нежно ексфолира и изравнява тена на кожата. Този, както и останалите продукти, които ще видите в тази публикация са без отмиване т.е нанасяте ги на лицето, преспивате с тях и чак на сутринта почиствате лицето си както обикновено.

COSRX BHA Blackhead Power Liquid – намалява образуването на черни точки и себум. Бори се с акне и фини линии, както и освежава тена на кожата.


Mizon AHA 8% Peeling Serum – нежно ексфолира мъртвата кожа и помага при хиперпигментация. Освежава и изравнява тена на кожата. 

Сега следват няколко продукта, които са идеално решение за мързеливи дни. И тъй като реално погледнато те вършат едно и също нещо няма смисъл да пиша за всеки един по отделно. Това са тампончета напоени с киселина - бързо, лесно и удобно ексфолиране, като например тези на Missha Super Aqua Smooth Skin Peeling Pad, COSRX One Step Pimple Clear Pad и Neogen Bio-Peel Gauze Peeling Wine.

И за финал искам да обърна специално внимание на Аскорбиновата киселина, която се използва във витамин С серумите.Тези серуми се борят с хиперпигментацията и фините линии, изсветляват белези, подобряват еластичността на кожата, стимулират производството на колаген и още куп други благинки. Но използването им е малко по-сложно. Формулите на този тип серуми не винаги са особено стабилни, лесно може да оксидират ако не се внимава и освен ако не се съхраняват в хладилник срокът им на годност е сравнително кратък (~2 месеца). Когато оксидират (т.е станат яркожълти на цвят) считайте, че вече са за боклука.

След като вече сте избрали киселините за вас (след още доста проучване надявам се) ги включете бавно и внимателно в рутината си. Въвеждайте ги една по една, като започнете с нанасяне през няколко дни и стигнете до веднъж на ден (вечер). Ако изпитате раздразнение или дискомфорт на кожата разредете употребата. И задължително използвайте слънцезащита през деня! 





You May Also Like

0 коментара

Zori D.. Предоставено от Blogger.

♥ Follow me on Instagram @beautybyzori ♥

♥ Follow me on Instagram @irisshadesbb ♥