Korean Skincare: Слънцезащита

by - 14:35



Здравейте, момичета!

Лятото вече дойде, но не трябва да забравяме, че освен да се радваме на хубавото слънце трябва и да се пазим от него. То е един от основните виновници за появата на пигментни петна, фотостареенето и още куп други прекрасни неща. Знам, че повечето хора не обичат да носят слънцезащита, защото е мазна, тежка, не попива добре или просто оставя един доста очевиден бял филм. Е, мили момичета, а и момчета (ако има...I don’t judge :D ) сега ще ви кажа, защо трябва да пробвате именно азиатската слънцезащита. В повечето случаи тя е разработена да бъде по-лека, не мазна и да се сработва добре с други продукти. Освен това изборът е огромен. Има слънцезащита за всякакъв тип кожа и всеки проблем за който може да се сетите.

Както вече бях споменала слънцезащитата може да бъде химична, физична (минерална) и смесена. Химичната е сякаш по-разпространена, защото не оставя бял филм и попива бързо. Проблемът е, че при хора с много чувствителна кожа може да предизвика раздразнения. Физичната слънцезащита осигурява бариера, която предпазва кожата и шансът да причини раздразнения е по-малък. Но пък има по-голяма вероятност за по-забележим бял филм. Тя се препоръчва за деца и хора с чувствителна кожа.

Ако не сте сигурни каква е вашата слънцезащита ето списък с химични и физични филтри, за да успеете да се ориентирате:  

Химични: Homosalate, Aminobenzoic acid (PABA), Meradimate (Menthyl Anthranilite), Avobenzone, Octinoxate (Octyl Methoxycinnamate), Cinoxate, Octisalate (Octyl Salicylate), Dioxybenzone     Octocrylene, Ecamsule (Mexoryl SX), Oxybenzone, Ensulizole (Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid), Padimate O, Trolamine Salicylate, Sulisobenzone

ФизичниZinc Oxide, Titanium Dioxide
Един много добър сайт за проверка състава на продуктите е http://www.cosdna.com/.

Добре, сега нека да обърнем внимание на нещо много важно при азиатската слънцезащита. Би трябвало да сте забелязали, че освен SPF (който отбелязва защитата от UVB лъчи) има и още една абревиатура – PA с различен брой + след нея. Това е скала, разработена в Япония, която показва нивото на UVA защита. Значи  PA+ означава ниска UVA защита , PA++ е средна, а PA+++ висока. 

Снимка: Интернет 

Първо ще започна с една от най-популярните слънцезащити в Япония, а именно Biore UV Aqua Rich Watery Essence SPF 50+ PA++++ (химична) – тя има естествен, полуматов завършек и е страхотна база за грим. Само трябва да се отбележи, че не е водоустойчива и съдържа алкохол т.е може да не е подходяща за вас ако кожата ви е чувствителна.

Това беше от Япония, нека да се фокусираме върху корейската слънцезащита:

Снимка: Интернет 

Cosrx Aloe Soothing Sun Cream SPF50+ PA+++ (смесена) -  лека и хидратираща формула, идеална за хора с нормална до суха кожа. Ако сте със смесена или мазна кожа може да го използвате направо като дневен крем, достатъчно хидратиращо е. Също добра основа за грим.

Снимка: Интернет 

Missha All Around Safe Block Waterproof Sun Milk SPF50+ PA+++ (физична) – Водоустойчива, контролира омазняването, не изсушава кожата. Също добра база за грим.

Снимка: Интернет 

Etude House Sunprise Mild Airy Finish Sun Milk SPF50+ PA+++ (физична) – лека формула с матов финиш, изключително подходяща за мазна кожа.


Skinfood Aloe Watery Sun Water Gel SPF50+ PA+++ (смесена) – лека и приятна формула с естествен финиш. Екстрактът от алое вера помага за хидратирането на кожата. Добра база за грим.


CATRIN Natural 100 Mineral Sun Kill RX Sunscreen SPF46 PA+++ (физична) - слънцезащита под формата на пудра. Подходяща е за мазна и смесена кожа. Може да е прекалено изсушаваща при суха кожа. Тази пудра е идеална за нанасяне върху грим. 

Но освен пудра има и друг вариант за подновяване на слънцезащитата върху грим....просто вземете слънцезащитата, която ползвате и я нанесете с гъбичка ично изпробвано и о, чудо! Работи! Гримът си остава непокътнат, а лицето ви е защитено). Друг вариант е да използвате популярните напоследък "кушъни". Те са малко 2 в 1 – хем подновявате грима, хем и слънцезащитата.



И накрая искам само да напомня, че е желателно слънцезащитата да се подновява през няколко часа, а и освен това е добре да се ползват и други предпазни средства - слънчеви очила, шапки и т.н. 








You May Also Like

0 коментара

Zori D.. Предоставено от Blogger.

♥ Follow me on Instagram @beautybyzori ♥

♥ Follow me on Instagram @irisshadesbb ♥