Korean Skincare 101

by - 11:53


Здравейте, момичета!

Да ви е правило впечатление колко красива и порцеланова е кожата на корейките? Толкова е гладка и свежа, и без нито едно петънце или поричка. Да не говорим, че човек въобще не може да познае възрастта им, не изглеждат на годините си, а поне с няколко по-млади.

 Е, сега ще ви разкрия тяхната тайна. Всичко се дължи на почти религиозна им грижа за кожата. Още от малки започват с обширната си бюти рутина и резултатите говорят сами за себе си. Корейската бюти рутина може да достигне до 10-12 стъпки (спокойно, не е толкова много, колкото звучи). Сега ще ви обясня същността на самата рутина, както и реда на използване на продуктите, а в следващите ми публикации ще има съвети за тепърва навлизащи в дебрите на корейската козметика, както и моят личен режим.

Почистване
Първото и най-важното нещо е почистването. Точно затова корейките използват така нареченото двойно почистване – първо с олио, а след това с измиващо средство. Козметичното олиото разгражда грима и мръсотията натрупана през деня. 1-2 помпички на сухо лице са напълно достатъчни, масажираме няколко минути (не се плашете от образа в огледалото, напълно нормално е да изглеждате като картина на Пикасо :D ) и след това изплакваме с вода. Тогава вече изчистваме отново лицето с измиващото средство – пяна, гел и т.н.

Ексфолиране/маска (1-2 пъти седмично)
Ексфолирането може да става както с физични, така и с химични пилинги. Физичните са тези, които съдържат твърди частици, с чиято помощ се осъществява самото ексфолиране.
Химичните работят с киселини или ензими. Тук трябва да отбележа, че химичните ексфолианти се използват след почистване и нанасяне на тоник, докато физичните – преди тоника.
Не трябва да се прекалява с ексфолирането. Вместо хубава и мека кожа може да се постигне обратен ефект – лющеща се, раздразнена и пресушена.
Под маска имам предвид глинените такива или всички други, които са с отмиване.

Тоник
Следваща много важна стъпка е да балансираме pH-то на кожата и да я подготвим за продуктите, които ще нанесем. Тази отговорна задача се пада на тоника. 

Есенция/Серум/Ампула
Тук вече навлизаме в дебрите на корейската козметика. Есенцията има няколко основни функции – тя съдържа активни съставки, които помагат с хидратацията и освежаването на тена; също така прониква на по-дълбоко ниво и помага за по-доброто абсорбиране на следващите продукти.
Серумите от своя страна са с доста по-плътна консистенция от есенциите и съдържат по-концентрирани активни съставки от тях.
Ампулите съдържат най-високата концентрация на активни съставки и могат да бъдат смесвани с други продукти (т.е спокойно можете да смесите 1-2 капки с крема си).
Обикновено правилото за нанасяне е от най-леката към най-гъстата консистенция.

Шийт маска (1-2 пъти седмично)
Идеална за моментална доза хидратация и освежаване. Изключително подходяща за мързеливи дни – просто слагате на лицето, оснавяте 15-20 минути, потупвате кожата, за да попие и сте готови.

Околоочен крем
Предполагам, че е излишно да казвам за какво служи околоочният крем, но само ще напомня, че е желателно да се нанася с безименния пръст с леко потупване.

Крем
Хидратация, хидратация и пак хидратация (знам, че тази дума се среща доста често в поста, но все пак това е нещо задължително в грижата за кожата, незавсимо дали е суха или мазна). Освен това, според съставките, кремът (както и останалите продукти от рутината) може да помогне с изравняването на тена, освежаването и заглаждането на кожата и т.н.

Маска за през нощта (нощем…well duh и пак 1-2 пъти седмично)
Отново идеално решение за мързеливи дни – имате нужда от хидратация, но не ви се занимава с маски или просто нямате време? Решението е лесно, намазвате се, оставяте да действа през нощта и на сутринта се събуждате с мека и хидратирана кожа.

Слънцезащита (денем)
Не мога да не наблегна достатъчно колко е важна слънцезащитата. Все пак полагайки толкова много грижа за кожата си бихме искали резултатите да се запазят, нали? Е, това няма как да стане без слънцезащита. Тя предпазва кожата от вредното влияние на слънцето, ранното образуването на бръчки и пигментни петна. 


И така да обобщим...

*Снимките са взети от интернет, с малко допълнителна обработка.

Естествено не е нужно да изпълнявате всички тези стъпки. Съобразявайте се с нуждите на кожата си и тя ще ви се отблагодари.







You May Also Like

0 коментара

Zori D.. Предоставено от Blogger.

♥ Follow me on Instagram @beautybyzori ♥

♥ Follow me on Instagram @irisshadesbb ♥